marți, 7 aprilie 2009

Contestatia HCL 118 din 31 martie 2009

Catre,
Consiliul Local al Municipiului Iaşi
Primaria Municipiului Iasi
În atenţia:
Doamnei secretar Lacramioara Vernica
Domnului Primar Gheorghe Nichita


Subsemnatii:
Anghel Ficu, domiciliat in Iasi, str. Clopotari, nr. 3, bl. 627, sc B, ap. 17,
Botez Radu, domiciliat in Iasi, Aleea Domenii nr 19,
Gavrila Camelia, domiciliata in Iasi, str. Arcu, nr. 14, bl. Z17, sc. A, ap. 6,
Turliuc Catalin, domiciliat in Iasi, Soseaua Arcu, nr. 85, bl. CL13, et. 7, Ap. 27,
in calitate de Consilieri Locali in Consiliul Local al Municipiului Iasi, contestam Hotararea de Consiliul Local numarul 118 adoptata in sedinta din 31.03.2009 privind aprobarea bugetului Municipiului Iasi pe anul 2009.
Totodata va punem in vedere ca aceasta contestatie formulata in temeiul art. 39 din Legea 273 pe 2006, Legea privind finantele publice locale, constituie procedura prealabila in cadrul contestarii hotararii mai sus mentionate, in contencios administrativ la instanta competenta conform legii 554 din 2004.
In fapt, apreciem ca s-au incalcat prevederile legii 273/2006, desi in cadrul sedintei Consiliului Local am prevenit plenul asupra modalitatii de dezbatere si votare, dar cu toate acestea presedintele de sedinta Domnul Consilier Barhala, la indemnul Domnului Primar Gheorghe Nichita, a inteles sa supuna la vot bugetul in bloc, fara a tine cont de prevederile legale privind procedura si forma adoptarii bugetelor locale.
Dezbaterile si amendamentele pe care noi, subsemnatii, consilieri in Consiliul Local al Municipiului Iasi, le-am fi depus si sustinut la unele capitole, subcapitole, articole, ar fi putut modifica structura bugetului sau rezultatul final al votului.
In consecinta, incalcarea dreptului legitim consacrat de Legea 215/2001 Legea privind administatia publica locala de a sustine, amenda si vota hotararile Consiliului Local, reprezinta de fapt o incalcare flagranta a dreptului cetatenilor pe care-i reprezint, prin sustinerea intereselor acestora in administratia locala, asa cum este garantat de Constitutia Romaniei.
Ca urmare a acestei contestari va rugam sa convocati de urgenta Consiliul Local, sa revocati hotararea de Consiliu local mai sus mentionata si sa o supuneti spre dezbatere si votare cu respectarea literei si spiritului Legii 273/2006.

2 comentarii:

Anonim spunea...

Buna ziua,
puttie sa-mi spuneti va rog cum poate un cetatean oarecare, un simplu locuitor, fara functie de consilier, sa conteste o hotarare a consiliului local al unei localitati? Doresc sa constest o hatarare a consiliului local sector 6 bucuresti si nu stiu unde.
Multumesc

ficu anghel spunea...

Pentru a contesta o HCL trebuie sa aveti un interes personal sau sa fi fost incalcat un interes general/obstesc, apoi :
1. in prima faza sa solicitati indreptarea erorii/inlaturarea abuzului/indreptarea situatiei prin care vi s-a incalcat un drept-este obligatoriu si se numeste actiune prealabila care trebuie depusa la CL. In lipsa acesteia va respinge actiunea in instanta.
2. daca in 30 de zile nu vi se solutioneaza, atacati in Contencios Administrativ

Este indicat sa consultati un avocat, dv va va veni greu sa faceti demersul juridic.