duminică, 5 aprilie 2009

Comunicat de presa!


Referitor la Proiectul de Hotărâre privind concesionarea suprafeţelor de teren de pe domeniul public al Municipiului Iaşi pentru amplasarea de mijloace publicitare, afişat pe site-ul Primăriei Municipiului Iaşi sub nr. 17893 din 27.02.2009, vă aduc la cunostinţă pe această cale următoarele:
1. Primăria Iaşi încearcă concentrarea activităţii de publicitate out door în portofoliul unei singure firme, ceea ce ar duce la înlăturarea concurenţei pe raza Municipiului Iaşi, ceea ce ar duce la distorsionarea preţului acestui serviciu;
2. Dacă citim cu atenţie Nota de fundamentare şi Caietul de sarcini observăm că în piaţă există mai multe dimensiuni ale elementelor de publicitate, dar în Caietul de sarcini se solicită un număr restrâns de dimensiuni, ceea ce ne poate duce cu gândul că licitaţia ar fi direcţionată către un anume operator care are preponderent acele dimensiuni.
3. De asemenea, mai sunt o serie de cerinţe care ar putea să ne ducă cu gândul la direcţionarea licitaţiei către un anume operator.
4. În consecinţă, solicit Primăriei Municipiului Iaşi retragerea de pe site şi realizarea unui Caiet de sarcini care să nu perturbe libera concurenţă, să elimine posibilitatea concentrării economice şi nu în ultimul rând să înlăture orice suspiciune legată de licitaţia respectivă. În caz contrar voi sesiza Consiliul Concurenţei, cât şi organele abilitate pentru a împiedica această eroare sau rea intenţie.


Detalii:
1. Analizând lista de suporturi solicitată în Caietul de sarcini se poate observa că majoritatea suporturilor de tip BACK-LIGHT sunt la dimensiunile 3,2 X 2,4 şi în câteva zone apare dimensiunea de 6X3. Dimensiunea intermediară 4 X 3, deţinută în prezent de majoritatea firmelor de publicitate, lipseşte cu desăvârşire din acest proiect.
2. Licitaţia este oganizată pe toate amplasamentele, nu pe sectoare, cum ar fi normal, pentru a nu încălca Legea concurenţei.
3. Câştigarea licitaţiei de către un singur operator ar conduce spre un mediu neconcurenţial şi s-ar realiza o concentrare economică conform Legii 21/1996, care nu avantajează mediul de afaceri în general şi pe cel al Iaşiului în mod special. Motivaţia Primăriei Municipiului Iaşi de a avea o linie unitară prin această licitaţie cu un singur câştigător nu este credibilă. Se pot scoate la licitaţie mai multe sectoare, iar în Caietul de sarcini să se impună păstrarea unei linii unitare la nivelul oraşului.
Legea 21/1996, Legea concurenţei prevede astfel:
„Art. 4. - (1) Preţurile produselor şi tarifele serviciilor şi lucrărilor se determină în mod liber prin concurenţă, pe baza cererii şi ofertei.” În situaţia dată, preţurile nu se vor mai forma liber pe piaţa publicităţii out door din Iaşi pentru că ar dispărea concurenţa rămânând un singur operator.
Art. 10. - (1) Concentrarea economică se realizează prin orice act juridic, indiferent de forma acestuia şi care, fie operează transferul proprietăţii sau al folosinţei asupra totalităţii ori a unei părţi a bunurilor, drepturilor şi obligaţiilor unui agent economic, fie are ca obiect sau ca efect să permită unui agent economic ori unei grupări de agenţi economici de a exercita, direct sau indirect, o influenţă determinantă asupra unui alt agent economic sau mai multor alţi agenţi economici………
(4) În sensul prezentei legi, controlul decurge din drepturi, contracte sau orice alte elemente care conferă, fiecare în parte ori luate împreună şi ţinând seama de circumstanţele de fapt sau de drept, posibilitatea de a exercita o influenţă determinantă asupra unui agent economic, în special din:
a) drepturi de proprietate sau de folosinţă asupra totalităţii ori a unei părţi a bunurilor unui agent economic;
b) drepturi sau contracte care conferă o influenţă determinantă asupra constituirii, deliberărilor ori deciziilor organelor unui agent economic.
Art. 12. - Sunt interzise concentrările economice care, având ca efect crearea sau consolidarea unei poziţii dominante, conduc sau ar putea conduce la restrângerea, înlăturarea sau denaturarea semnificativă a concurenţei pe piaţa românească sau pe o parte a acesteia.

Niciun comentariu: