joi, 26 martie 2009

Despre bugetul Iasului 2009

Venituri
Bugetul Local, de 626,4 milioane de lei, este mult supradimensionat, toate prognozele aratand ca bugetele in 2009 vor fi la nivelul celor din 2007. Toate raportarile arata ca incasarile din ianuarie si februarie sunt mai mici decat cele din anii precedenti, ceea ce face ca decalajul dintre cresterile prognozate si cele realizate sa se accentueze. Numarul de someri este in crestere afectand negativ astfel atat veniturile din buget cat si activitatea economica din Iasi.
Observam cresteri foarte mari fata de anul trecut, in conditiile in care anul 2009 este un an de recesiune.

Aceasta supradimensionare a bugetului implica mai multe aspecte:

  • grandomania primarului in a arata ca are un buget mare, desi este fictiv;
  • teoretic, vor fi repartizati din buget la toate domeniile, dar in realitate isi va satisface doar clientela si orgoliile personale;
  • iresponsabilitatea politicii bugetare a Primarului Gheorghe Nichita;
  • Prognozarea unei cresteri foarte mari a veniturilor din amenzi, denota imoralitatea primarului;

Cheltuieli

  • Cresterea de la 8 la 28 de mil. de lei a dobanzilor la credite, iar in anii ce urmeaza aceste sume vor fi din ce in ce mai mari (anul 2012 creditul DEXIA va atinge un maxim al valorii rambursarilor);
  • Reducerea cheltuielilor prin scaderea drastica a subventiilor de la 38 mil. lei la 7 mil. din punct de vedere logic pentru locuitorii iasului inseamna :
    Explozia pretului gigacaloriei de la 175 lei la aproape de 350 lei;
  • Adancirea crizei financiare de la RATP, care nu ve duce decat la o crestere semnificativa a pretului biletului.
  • Mult prea putini bani pentru invatamant.;
  • Observam ca la sanatate cele trei spitale au primit 3,3 mil. lei, forte putin in comparatie cu necesitatile lor primare;
  • Credem ca alocarea a aproximativ 75 mil. lei pentru reteaua de tramvaie este exagerata si consideram ca exista o lipsa acuta de viziune in ceea ce priveste transportul in comun in Iasi.

Analiza rezultatelor consultarii populatiei


In urma lansarii campaniei de consultare a cetatenilor pe tema bugetului local, demarata de PNL, am primit 453 fluturasi completati, 208 chestionare online si 52 de apeluiri telefonice, in total 713 repondenti.
Aceasta a adus in atentia noastra o serie de probleme prioritare, altele decat cele ale administratiei Nichita, care traieste izolat intr-o mediocritate administrativa si departe de cetateni.

Obervam :
1.
Alocarea fara noima a unor sume imense pentru modernizarea strazilor ce face ca banii sa fie risipiti pe lucrari de proasta calitate, fara ca cineva sa fie tras la raspundere, iar cetateni resimt in continuare aceasta problema a drumurilor foarte proaste ;
2. Primaria nu s-a implicat activ si nu a fost in stare sa gaseasca solutii pentru locuri de parcare in municipiul Iasi ;
3. In decursul a aproape doua mandate, administratia Nichita nu a reusit sa rezolve problema cainilor comunitari, din contra, in loc sa scada, numarul lor creste de la an la an si s-a ajuns ca oamenii sa fie atacati pe strada de haite de caini;

Propuneri
Strazi: Datorita diferentei semnificative intre investitiile alocate infrastructurii pentru tramvai si strazi precum si a indolentei primariei in a verifica cheltuirea banului public constatam existenta unui numar important de strazi deteriorate dupa repararea lor. Propunem o alocare mai mare la acest capitol dublata de o atentie mult sporita la cheltuirea acestor bani.
Parcari: Alocarea de bani pentru constructia si reabilitarea parcarilor cat si incheirea de parteneriate in acet sens.
Taxe si impozite:
In contextul crizei economice si al reducerii veniturilor populatiei, care se reflecta in scaderea consumului de bunuri si servicii, propunem , pentru persoane fizice reducerea taxelor locale prvazute de Codul Fiscal pana la plafonul minim statuat de acesta, iar cele reglementate la nivel local reducerea cu 50%. Aceasta masura nu va afecta veniturile la buget, intrucat acestea reprezinta aprox 11 mil. lei (aproximativ 2%).

Aceasta masura va avea urmatoarele efecte benefice:

O colectare mai buna a acestor impozite si ramanerea mai multor bani la dispozitia populatiei, ceea ce va duce la cresterea consumului de bunuri si servicii;
Cultura:Marirea sumei alocate modernizarii reabilitarii si integrari istorice zonei centrului istoric-Cuza Voda-Tg. Cucu, Bas Ceausu (de la 300 mii la peste 1 mil).
Suma pentru regularizarea Bahluiului sa fie mult mai mare avand in vedere importanta acestui proiect.
Transport:Subventionarea reala a transpotului public de persoane si nu simularea (darea de subventie si percepe redeventa);Cresterea sumei alocate pentru Autogara iasi si demararea constructiei acesteia.
Cainii comunitari :
Alocarea unor sume mult mai mari in vederea grabirii si cresterii gradului de implicare in vederea reducerii numarului de caini comunitari (alocarea sumei de 1 mil. este insuficienta in raport cu gravitatea pe care o genereaza)
Cresterea investitiilor generatoare de plus valoare in economia ieseana pentru a atenua diferenta dintre dinamica mult mai rapida a Cheltuielilor fata de dinamica veniturilor;

2 comentarii:

Lucian spunea...

Interesanta abordarea referitoare la diminuarea taxelor locale aplicabila persoanelor fizice combinata cu atragerea de investitii.
Succes.

ficu anghel spunea...

Studiez acum proiectul de buget detaliat al Municipiului Iasi, este unul falimentar. Un pimar mai iresponsabil decat asta nu am vazut.