luni, 15 noiembrie 2010

Proiect de Hotărâre privind reglementarea weed shop-urilor!

Astăzi am depus la Consiliul Local Proiectul de H.C.L. privind reglementarea weed shop-urilor.

Expunere de Motive la proiectul de hotărâre privind reglementarea comercializării plantelor, substanţelor şi preparatelor stupefiante, halucinogene, euforice şi psihotrope, în municipiul Iași

Pericolul pe care îl reprezintă pentru sănătatea publică consumul anumitor plante şi substanţe, din cauza intoxicărilor pe care le produc şi riscului de abuz, constituie un semnal de alarmă pe care autorităţile publice trebuie să-l ia în considerare şi să întreprindă toate măsurile legale de care dispune pentru a interzice această activitate.
În urmă cu un an şi jumătate primele articole despre „magazinele de vise” apăreau în presa locală din România, subiectul fiind rapid preluat şi de ziarele centrale. Afacerea a devenit în scurt timp foarte profitabilă şi magazinele din mediul online şi-au deschis sedii reale pe bulevardele centrale ale marilor oraşe. Treptat, un nume incorect s-a impus ca fiind titulatura acestui tip de droguri: „plante etnobotanice”.
Conform dicţionarelor, etnobotanica este disciplina care culege denumirile populare acordate plantelor, termenul neavând nicio legătură cu substanţele halucinogene comercializate oficial ca fiind arome de cameră. În ultimul an, consumul acestor substanţe a devenit popular în rândul tinerilor, un raport al Centrului de Monitorizare a Drogurilor plasând România pe locul patru în Europa ca frecvenţă a „magazinelor de vise”.
Consecutiv, numărul tinerilor internaţi în spitale pentru abuzul de substanţe halucinogene a crescut, înregistrându-se câteva sute de astfel de cazuri, inclusiv decesul unui adolescent in ultima lună.
De cele mai multe ori, produsele magazinelor de vise sunt amestecuri formate din mai multe ingrediente naturale şi sintetice, alcătuind o bombă halucinogenă.
Unul dintre cele mai frecvente ingrediente este „salvia divinorum”, o plantă pusă în Germania, Spania, Danemarca, Suedia pe lista substanţelor aflate sub control.
Ce efecte au drogurile etnobotanice?
Printre efectele menţionate de consumatori, în urma utilizării unor astfel de plante, se numără:
• halucinaţii bidimensionale;
• experienţe extracorporale;
• transformare în obiecte;
• întoarcere în timp;
• crize de râs;
• stare de somnambulism sau chiar pierderea completă a cunoştinţei de sine.
Un raport al Universităţii Tehnice din Dresda, Germania a arătat că mai mulţi consumatori care au întrerupt consumul au prezentat stări de vomă, palpitaţii, dureri de cap, depresie şi nelinişte, stări definitorii pentru sevraj, simptome ce au dispărut o dată cu reluarea consumului.
Vârsta medie a consumatorilor este de 17 ani, cei mai tineri avand intre 14-15 ani, aceasta fiind vârsta cea mai vulnerabilă. Numărul tinerilor care consumă plante etnobotanice este în creştere faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Astfel, dacă în prima jumătate a anului precedent au fost inregistrate câteva zeci de cazuri, în aceeaşi perioadă a anului curent numărul lor s-a triplat!
Trebuie atrasă atenţia asupra faptului că vânzătorii de plante halucinogene din Iaşi sunt dispuşi să transporte marfa, gratuit, la domiciliul solicitanţilor. Reducerile de preţuri, bonusurile sau livrările gratuite la domiciliu sunt ultimele tertipuri la care au apelat vânzătorii locali de etnobotanice pentru a-şi spori numărul de clienţi. O dată cu începerea anului universitar, în campusuri au apărut zeci de anunţuri care prezintă oferta weed-shopurilor.
Doritorii sunt asiguraţi că vor beneficia de cele mai bune preţuri şi că transportul este gratuit. „Trebuie să comandaţi de minimum 20 de lei şi transportul este gratuit în orice cartier al Iaşiului. Dacă doriţi să aflaţi mai multe despre produse, trebuie să mergeţi la magazin", ne-a spus unul dintre tinerii care livrează etnobotanice.
Afacerea pare să fie din nou profitabilă, iar numărul „magazinelor de vise" a crescut, iar din cauza acestor substanţe euforice au ajuns la spital in ultima perioadă peste 200 de persoane.
În consecinţă, zeci de tineri au ajuns rând pe rând în comă sau au devenit dependenţi după ce testele de laborator au confirmat că au consumat plante şi prafuri extrem de dăunătoare.
,,Sunt mai periculoase etnobotanicele decât drogurile propriu-zise. Aceste substanţe nu sunt destinate consumului uman” a precizat comisarul-şef Gheorghe Zbarnea, şeful BCCO Iaşi. În acest an, oamenii legii au întocmit cinci dosare penale pentru vânzarea de etnobotanice şi 15 persoane sunt cercetate penal.
Dorim să tragem un semnal de alarmă asupra consecinţelor grave pe care consumul acestor substanţe le are atât în mod direct asupra tinerilor, cât şi în mod indirect, asupra familiei, prietenilor, colegilor, comunităţii în mijlocul cărora ei trăiesc şi se formează ca oameni. Este nevoie de eforturi susţinute din partea tuturor celor ce pot contribui la salvarea victimelor acestor substanţe otrăvitoare, şi la pedepsirea celor care în mod conştient contribuie la extinderea şi agravarea acestui fenomen.
Pentru comercianţii acestor produse afacerea a devenit din ce în ce mai profitabilă, numărul magazinelor prin intremediul cărora se comercializează aceste plante şi substanţe a crescut alarmant.
Prin Legea nr. 339/2005, privind regimul juridic al plantelor, substanţelor stupefiante şi psihotrope s-a reglementat regimul juridic privind cultivarea, producerea, fabricarea, depozitarea, comerţul, distribuţia, transportul, deţinerea, oferirea, transmiterea, intermedierea, achiziţionarea, utilizarea şi tranzitul pe teritoriul naţional ale plantelor spontane sau cultivate, substanţelor şi preparatelor prevăzute în tabelele I, II şi III din anexa care face parte integrantă din lege.
Substanţele prevăzute în tabelele II şi III din anexa la lege şi preparatele lor sunt supuse, atunci când sunt utilizate în scop medical, şi altor dispoziţii aplicabile substanţelor şi preparatelor de uz uman sau veterinar, în măsura în care acestea nu contravin prezentei legi.
Din analiza textului de lege rezultă că au fost supuse reglementării plantele, substanţele şi preparatele stupefiante şi psihotrope. Pe cale de consecinţă, rezultă că nu a fost supusă reglementării, de către legiuitor, comercializarea a altor plante, substanţe şi preparate stupefiante, halucinogene, euforice şi psihotrope. De asemenea, listele cu substanţele şi preparatele stupefiante şi psihotrope au un caracter exemplificativ şi nu unul limitativ (acestea se actualizează ori de câte ori este necesar prin H.G.), fapt ce conferă consiliilor locale posibilitatea ca plantele, substanţele şi preparatele stupefiante, halucinogene, euforice şi psihotrope, necuprinse în liste să poată face obiectul reglementărilor prin hotărâri ale consiliilor locale.
Nu putem să INTERZICEM STRICT FOLOSIREA, COMERCIALIZAREA anumitor plante, substanțe sau derivați ai acestora, pentru că o parte a producătorilor de produse farmaceutice folosesc diverși precursori de stupefiante sau substanţe care fac parte din aceasta categorie, plante cu caracter euforic, neafectând sănătatea populației. De asemenea, şi unele laboratoare de cofetarii sau producători de băuturi energizante folosesc produse din aceasta categorie fără a pune sănătatea populației în pericol (cafeină, taurina şi theobromina).
De asemenea trebuie să avem grijă că prin INTERZICEREA TOTALĂ A FOLOSIRII ȘI COMERCIALIZARII tuturor produselor euforice putem intra pe un teren al ridicolului pentru că, conform DEX Wikipedia, plante şi produse cu caracter euforic şi afrodisiac sunt următoarele: Vanilia, Vanilina, Theobromina, Cimbrul, Dafinul, Rosmarinul, Moscul, Muştarul Alb, Florile de Iasomie, Bulbul de Iris, Ginsengul, Ghimbirul, Damiana, Coriandrul, Valeriană, Cuişoarele, Pasiflora, Scorţişoară, Cardamonul, Rădăcină de angelica, Ambră, Cafeină şi Taurina.
Aceste produse se regăsesc pregnant în industria de ciocolată şi în industria alimentară şi doar un dozaj în exces poate genera euforie cu consecintele deja cunosscute.
O modalitate de a masca vânzarea substanțelor cu efecte stupefiante, halucinogene, euforice și psihotrope este vânzarea plantelor naturale inofensive stropite cu canabinoizi.
Cei care comercializează sub orice formă plante, substanțe/produse/derivați cu efecte stupefiante, halucinogene, euforice și psihotrope, altele decât cele care sunt deja reglementate și supuse unui control din partea autorităților, trebuie să urmeze o procedură strictă pentru autorizarea acestei activități de către Primaria Iași, autorizație necesară în temeiul O.G. 99/2000.
Agenții economici autorizați vor fi monitorizați, controlați și vor trebui să respecte o serie de norme privind calitatea și securitatea alimentară. Acestea se vor constitui într-un REGULAMENT elaborat de către specialiști, regulament ce va avea ca scop autorizarea doar a comercianților care prin activitățile pe care le desfășoară nu pun în pericol sănătatea și securitatea populației. Comisia de elaborare a regulamentului va fi formată din reprezentanţi ai Primăriei, Protecţiei Consumatorului, D.S.V., D.S.P. și reprezentanți ai UMF Iași.
Luând în considerare toate aceste elemente care vizează interesul general al sănătăţii populaţiei unui oraş, dar şi posibilitatea intervenţiei administraţiei publice locale prevăzută de O.G. nr.99/2000 privind comercializarea produselor şi serviciilor de piaţă, se impune luarea unor măsuri privind reglementarea activităţilor agenţilor economici care care comercializează plante, substanţe şi preparate stupefiante, halucinogene, euforice şi psihotrope, inclusiv compuşii derivaţi.
Mai mult decât atât, în conformitate cu prevederile art. 4 din O.G. nr. 21/1992, privind protecţia consumatorilor, se interzice comercializarea de produse sau prestarea de servicii care pot pune în pericol viaţa, sănătatea sau securitatea consumatorilor precum şi producerea, importul şi comercializarea produselor falsificate sau contrafăcute, iar conform art. 7 din aceeaşi ordonanţă, comercianţii au obligaţia să pună pe piaţă numai produse sigure şi, dacă actele normative în vigoare prevăd, acestea să fie testate şi/sau certificate şi să se comercializeze pe piaţă numai produse care respectă condiţiile prescrise sau declarate.



Intocmit,
Consilier local Ficu Anghel


PROIECT DE HOTĂRÂRE
Privind reglementarea comercializării plantelor, substanțelor și preparatelor stupefiante, halocinogene, euforice și psihotrope și derivatilor acestora în Municipiul Iași


Având în vedere Nota de fundamentare anexată prezentei hotărâri;
Având în vedere dispoziţiile Legii privind normele de tehnică legislativă nr. 24/2000 cu modificările şi completările ulterioare;
Având în vedere dispoziţiile Legii 215/2001 privind administraţia publică locală republicată, cu modificările şi completările ulterioare ;
Având în vedere dispoziţiile Legii nr. 339/2005 privind regimul juridic al plantelor, substanţelor şi preparatelor stupefiante şi psihotrope, cu modificările şi completările ulterioare;
Având în vedere dispoziţiile Legii 143/2000 privind prevenirea şi combaterea traficului şi consumului ilicit de droguri
Având în vedere dispoziţiile O.G. nr. 99/2000 privind comercializarea produselor şi serviciilor de piaţă;
Având în vedere dispoziţiile O.G. nr. 21 din 21 august 1992 privind protecţia consumatorilor, republicată
Având în vedere dispoziţiile O.G. 2/2001 privind regimul juridic al contravențiilor

În temeiul art.115 alin.1, lit.b din Legea nr. 215/2001:


HOTĂRĂŞTE:

Art.1. Activitățile privind producerea, cultivarea, fabricarea, extragerea, prepararea, transformarea, comercializarea sau distribuţia la domiciliu a plantelor şi substanţelor cu caracter halucinogen, euforic, sedativ, stupefiant sau psihotrop sau alți compuși derivați, altele decât cele reglementate prin Legea 339/2005, Legea 143/2000 și OUG 6/2010, se vor putea desfășura pe raza Municipiului Iași numai în baza unei autorizații speciale emise de Primăria Municipiului Iași. Autorizația va fi emisă cu respectarea unei proceduri în conformitate cu regulamentul de autorizare a acestor activități.
Art.2. Activitățile prevăzute la articolul 1 sunt interzise a fi desfășurate de non-comercianți.
Art.3. Plantele, substanţele și alți compuși cu caracter halucinogen, euforic, sedativ, stupefiant sau psihotrop, altele decât cele prevăzute în Legea 339/2005, Legea 143/2000 și OUG 6/2010, dar care au fost identificate pe parcursul ultimelor luni ca generatoare de efecte nocive asupra consumatorilor, vor intra sub reglementările prevăzute la art. 1
Art.4. Toti derivaţii sau amestecuri conţinând substanţe halucinogene, euforice, sedative, stupefiante sau psihotrope, altele decât cele prevăzute în Legea 339/2005, Legea 143/2000 şi O.U.G. 6/2010 și anume, canabinoizi sintetici, cum ar fi: JWH–015, JWH–0,73; JWH–081; JWH –133; JWH–200; JWH–250; JWH–398; CP–47,497; CP–55,244; CP–55,940; HU–210; HU–211; WIN–55,212–2, care se folosesc şi se comercializează sub diverse denumiri comerciale de “sare de baie”, “îngrăşământ de plante” sau altă denumire intră sub incidența articolului 1. Enumerarea făcută la acest articol nu este exhaustivă, ea fiind completată pe parcursul timpului.
Art.5. Agentul economic care obține autorizația specială de comercializare pe raza Municipiului Iași a produselor cu efecte similare celor descrise la art.1, pe lângă autorizația emisă de către Primăria Iași trebuie să dețină certificate de calitate emise de un laborator autorizat, analize prin care să facă dovadă că produsele supuse comercializării nu conţin canabinoizi sintetici sau alte substanțe din gama menționată în prezenta hotărâre.
Art.6. In 5 zile de la adoptarea prezentei Hotărâri, Primarul va solicita organelor abilitate înființarea unei comisii formată din reprezentanţi ai Primăriei, Protecţiei Consumatorului, D.S.V., D.S.P. și reprezentanți ai UMF Iași pentru a elabora procedura de autorizare și functionare, cât și lista produselor care au fost identificate pe parcursul ultimelor 12 luni ca generatoare de efecte nocive asupra consumatorilor. Această listă va fi actualizată de către comisia sus menționată din 6 în 6 luni.
Art.7. Se interzic afişajele, bannerele, autocolantele de reclamă care prin conţinutul lor generează ideea de magazine etnobotanice, spice shop-uri, weed shop-uri, etc. și care sugerează sau stimulează consumul de produse stupefiante, psihedelice sau psihotrope.
Art.8. Nerespectarea prevederilor prezentei hotărâri constituie contravenție și se sancționează cu amendă contravențională conform prevederilor OG 2/2001 și a tuturor reglementărilor în vigoare, dar și desființarea respectivului punct de comercializare.
Art.9. Odată cu aplicarea sancțiunii se va dispune de către agentul constatator confiscarea produselor ce fac obiectul contravenției, precum și confiscarea veniturilor obținute în urma comercializării ilicite a produselor ce fac obiectul prezentei hotărâri.
Art.10. Sub incidența prezentei hotărâri intră și cei care în prezent desfășoară asemenea activități și care vor avea obligația ca în termen de 10 zile de la adoptarea prezentei Hotărâri să intre in legalitate.
Art.11. Prezenta hotărâre va fi comunicată către:
- Instituţia Prefectului Judeţului Iaşi;
- Inspectoratul de Poliție al Județului Iași;
- Poliţia Comunitară a Municipiului Iași;
-Direcția de Sănătate Publică Iași;
-Direcția de Sănatate Veterinară Iași;
-Oficiul pentru protecția Consumatorilor Iași;

INITIATOR PROIECTUL DE HOTĂRÂRE:
Consilier local Ficu Anghel

Sustinatori:

Consiler local Camelia Gavrila
Consiler local Catalin Turliuc
Consiler local Radu Botez