vineri, 25 septembrie 2009

Ar trebui sa demisioneze Viceprimarul Olteanu?

Legat de incidentul de la Piatra Neamt (Ziarul de Iasi), respectiv candidatura Iasului la presedintia Consiliului de Dezvoltare Regionala Nord-Est, Domnul viceprimar Olteanu a pus piedica Iasului prin contestarea candidaturii Domnului Simirad (rationament valabil pentru oricine a fi fost in locul lui). Este un gest josnic pentru care viceprimarul ar trebui sa demisioneze pentru ca a pus interesele politice si de grup ale PSD mai presus de interesele Iasului.

Domnul Olteanu a pus piedica intereselor Iasului din dorinta de razbunare politica, din orgolii de neinteles, fara pic de scrupule.
La ce sa te astepti din partea administratiei NICHITA? Dupa ce este codas la atragerea fondurilor europene, dupa ce si-a spalat de mai multe ori rufele in public, vine momentul de a pune piedica Iasului la presedintia Consiliului de Dezvoltare Regionala Nord-Est (CDRNE).

Dar cum administratia Nichita faulteaza Iasul de circa 5 ani, cum sa ne mai mire asemenea gesturi. Doar singura “specializare” a primarului este fotbalul.

Legat de o afirmatia mai veche a Domnului Primar cum ca eu as fi "trompeta" Domnului Simirad, il asigur ca nu am vobit niciodata cu Domnul Simirad.

Dar in acelasi timp il sfatuesc sa aiba grija la pornile paranoice ale domniei sale, vad ca frica de Domnul Simirad il urmareste la orice pas si este in stare de orice.

joi, 17 septembrie 2009

Apel catre Consilierii Locali

Prin anul 2006, cand primarul Gh. Nichita propunea Consiliului Local acel contract de asociere in participatiune cu clubul Politehnica, toti ii spuneau ca este ilegal, doar el o tinea ca este legal. Dupa vreo trei variante votate in CL, vot la care m-am opus si am semnalat aspectul ilegal, a venit acum acest raport al Curtii de Conturi care confirma finantarea mascata (vezi Ziarul de Iasi).
Acum Primaria este obligata sa actioneze clubul Politehnica in instanta sa recupereze banii, ceea ce probabil a facut (a intentat proces).
Intrebarea se pune astfel: Oare primarul nu va solicita avocatului care reprezinta primaria in instanta sa piarda procesul?
EU SUNT CONVINS CA ASTA VA FACE.
De aceea consider ca este de datoria Consiliului Local sa angajeze un avocat prin care sa i se stabileasca in termeni contractuali sarcina de a castiga procesul, nu trebuie lasat primarul sa angajeze avocat, pentru ca scopul sau este sa piarda acest proces.
Consiliul Local trebuie sa faca toate diligentele necesare pentru a apara patrimoniul Municipiului Iasi.
Stimati colegi consilieri de la PDL, daca tot spuneti ca ati rupt potocolul cu PSD, aveti numarul necesar de consilieri pentru a convoca o sedinta extraordinara pentru a adopta o Hotarare de Consiliu Local prin care sa mandatam un avocat sa reprezinte Consiliul Local cu buna credinta.

Nu este voba decat de TRANSPARENTA, sa facem lucrurile legal si transparent, deoarece in fapt adoptam anumite hotarari doar aparent legale.

marți, 15 septembrie 2009

Astazi am cerut sanctionarea contraventionala a Primarului Nichita


Astazi am solicitat Prefectului judetului Iasi sa constate incalcarea legii de catre Primarul Gheorghe Nichita prin neprezentarea in fata consiliului a raportului privind situatia economica si sociala a orasului. Legea spune ca prefectul este cel care trebuie sa constate si sa aplice contraventia. Amenda este cuprinsa intre 1000 si 5000 lei.
Nu vreau să fac speculaţii asupra motivului pentru care primarul a refuzat să prezinte acest raport. Poate pentru că i-ar fi total nefavorabil. Ar fi obligat să recunoască eşecul propriei administraţii şi a guvernului pe care-l sprijină în a ameliora starea economică şi socială a ieşenilor, mai ales ca acum ceva vreme spunea ca Iasul nu este atins de ciza :)

PS: Am aflat ca astazi este ziua dumnealui, imi cer scuze, daca stiam o depuneam maine.

Oricum, LA MULTI ANI


Acesta este textul documentului:


Nr 3261/15.09.2009

Către,
Instituţia Prefectului Judeţului Iaşi
In atenţia Domnului Prefect Victorel Lupu

Subsemnatul Ficu ANGHEL, domiciliat în Iaşi, Str. Clopotari nr. 3, Bl. 627, Sc.B, ap.17, jud. Iaşi, în calitate de Consilier Local în cadrul Consiliului Local al Municipiului Iaşi, va solicit sa constatati incalcarea Legii administratiei publice locale (Legea 215/2001) de catre Primarul Municipiului Iasi, Gheorghe Nichita.
De asemenea, va solicit sa aplicati sanctiunile contraventionale conform legii cu privire la aceasta contraventie.
In fapt, Primarul Iasului Gheorghe Nichita a incalcat in mod repetat art. 63 alineatul 3 din Legea 215/ 2001(r), respectiv nu a prezentat Consiliului Local, in primul trimestru, un raport anual privind starea economica, sociala si de mediu a unitatii administrativ-teritoriale conform articolului 63 din legea sus mentionata (Art. 63 (3) a) prezintă consiliului local, în primul trimestru, un raport anual privind starea economică, socială şi de mediu a unităţii administrativ-teritoriale“)
De asemenea, va solicit in temeiul art. 118 alin. (2) din aceeasi lege sa constatati si sa aplicati sanctiunile prevazute la art. 118 alin. (1) punctul (d), sanctiuni ce constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 1000 la 5000 lei.



Consilier local,
Ficu ANGHEL



vineri, 11 septembrie 2009

Un exemplu ce nu ar trebui dat de cei din generatia noastra

Dezertarea Cristinei Dobre ma dezamageste profund.
Ma dezamageste nu pentru ca a plecat, ci pentru faptul ca a venit in politica avand acest comportament care nu ar trebui sa fie caracteristic generatiei din care face parte.
Ma dezamageste pentru ca nu a avut curajul sa anunte macar un membru PNL cu pivire la acest gest.
Daca are o problema, putea sa spuna "Dragi colegi, plec pentru ca am o problema legata de coada si numai asa o pot rezolva", macar "ramanea loc de salut".
PNL nu a pierdut in fata electoratului nimic, pentru ca nu a avut ceva in acest caz, PNL a pierdut "o persoana cu drept de vot in parlament".
Poate este mai bine ca s-a intamplat acum, si asa, putea sa se intample altfel si in alte circumstante.
In schimb am pierdut noi tinerii, am pierdut prin faptul ca dezamagim prin aceste exemple pana si pe cei mai in varsta ca noi, ii surprindem pana si pe cei carora li se pare normal acest comportament in randul generatiei lor.
Exista o voba romaneasca "cine o face prima data o face si a doua oara" :).
Silviu Brucan, odihneasca-se in pace, s-a inselat cand a spus ca ne trebuie 20 de ani ....., dar cred ca era la emisiunea 3x3 :) si deci mai avem de asteptat.
Cristina, iti urez sa ai parte doar de ceea ce ai oferit.

miercuri, 9 septembrie 2009

Mesaj catre Primarul Iasului!

Urmatoarea declaratie este a Primarului Gheorghe Nichita, declaratie ca raspuns la un comunicat de presa pe care il gasiti postat mai jos.

"Cred ca liberalii ar trebui sa fie mandri de asemenea interventii pe care le am eu pentru ca sunt in concordanta cu ideologia lor, dar ei fiind tineri, neexperimentati, populisti, de dragul de a ataca nu fac decat sa arunce cu pietre fara sa inteleaga foarte bine sensul lucrurilor. De cand sunt eu primar la Iasi, prin faptul ca am gasit diverse finantari, inclusiv aceste imprumuturi, bugetul CL a crescut de la 2,5 miliarde lei la 10 miliarde de lei. Asta inseamna o crestere de 4 ori in acest an fata de ceilalti ani."
-Daca va spun ca nu cunoasteti doctrina liberala, o sa-mi raspundeti ca sunteti social democrat;
-Daca va spun ca mintiti nu-i frumos, pentru ca sunteti mai in varsta decat mine si ......
Domnule Primar, cresterea despre care vorbiti (care este mai mica), este doar in prognozat si nu in realizat (asta arata toate executiile bugetare, mai ales asta de anul asta vai,vai, vai ....).
Cresterea bugetului prin contractarea de credite nu este meritul primarului, mai ales ca v-ati cam batut joc de bani si nu ati facut investitii generatoare de plus valoare bugetara.
Ganditi la fel ca cei care se imprumuta la banca pentru a pleca in concediu sau pentru a-si cumpara bijuterii.
Ceea ce considerati ca ar fi liberalism este de fapt "mentalitate monopolista", pentru ca mariti taxele pentru a avea ce cheltui.
In loc sa stimulati dezvoltarea economica a orasului, sa stimulati venirea investitorilor si sa stimulati absorbtia fondurilor europene (anul trecut procentul a fost subunitar), dumneavoastra mai mariti pretul la metrul cub de apa, scuzati, nu mai sunteti la RAJAC dar faceti ca acolo, mariti taxele si impozitele.
Insa :

  • VA SPUN CA SUNTETI UN PRIMAR NOCIV IASULUI.
  • VA SPUN CA SUNTETI UN PRIMAR CARE FACE LUCRURILE DUPA URECHE. Ati platit doua "strategii locale" in 4-5 ani si nu v-ati uitat decat la pozele din ele.
  • VA SPUN CA SUNTETI UN PRIMAR CARE VA FI MULT TIMP CRITICAT DE CEI CE VOR OCUPA SCAUNUL DE PRIMAR AL IASULUI IN VIITOR.

marți, 8 septembrie 2009

GHEORGHE NICHITA DORESTE CA IESENII SA RENUNTE LA MASINI

Dupa ce a falimentat CET-ului, transportul in comun si a indatorat iesenii pe 20 de ani, acum primarul Gheorghe Nichita ar vrea ca iesenii sa renunte la masini.

Datorita viziunii sale de bugetar de monopol (fost director la RAJAC), viziune care nu genereza plus valoare si management competitiv la nivel de administratie locala, cand ramane fara bani, Gheorghe Nichita, pentru a-si satisface capriciile sale de primar, creste taxele sau amenzile.

Dupa aproape doua mandate in care a tot promis ca va face parcari, primarul vine acum cu aceasta propunere de marire a taxei de deblocare a rotilor masinilor pentru a creste incasarile la bugetul local pentru a-si satisface capriciile sale risipind banii iesenilor pe investitii inoportune in situatia socio-economica actuala.

Acesta este inca un exemplu de management falimentar, un exeplu viu de fundamentare defectuoasa a bugetului local, fundamnetare asupra careia am atras atentia in sedinta in care s-a votat bugetul local.

joi, 3 septembrie 2009

Am vazut ca Domnul Viceprimar Grigore a declarat ca ii va solicita Domnului Primar Nichita sa lucreze 10 zile fara salariu (news:www.newsiasi.ro/eveniment/actualitate/viceprimarul-grigore-vrea-sa-munceasca-10-zile-fara-plata.html) (cam multa demagogie :) ).
Eu ii sugerez colegului meu sa-i ceara primarului sa opreasca risipa de bani publici, sa atraga fonduri nerambursabile in concret si nu doar in imaginatia si prognozele domniei sale.
In loc sa se ocupe de problemele municipalitatii, domnia sa face naveta Iasi - Bucuresti pe bani publici pentru a-si demonstra statutul de lider regional (am vazut ca la Botosani a fost nevoie de politie pentru a da afara din sala un membru PSD care era aclamat de sala).
Asta da leadership.

marți, 1 septembrie 2009

De ce am fost schimbat din comisia de urbanism?

De ce am fost schimbat din comisia de urbanism?

Scopul Hotărârii de Consiliu Local nr. 29 din data de 1 septembrie 2009 a a fost eliminarea mea din Comisia de urbanism a Consiliului Local al Municipiului Iași.
Eu nu am ştiut până astăzi dimineaţă de acest proiect de hotărâre. Mie mi s-a înmânat o altă ordine de zi care nu prevedea acest proiect de hotarare, iar la sedinţă a fost votată o altă ordine de zi care prevedea acest proiect.
Acesta este modul în care funcţionează administraţia Gheorghe Nichita.
Important este motivul pentru care am fost schimbat.
În ultimul timp a apărut în media locală un scandal care implica Directia de Urbanism şi Direcţia Juridică din Primăria Iaşi, este vorba de măsluirea unui PUZ din strada Morilor nr 27. PUZ care a fost adoptat de către Consiliul Local prin prezentaea de informaţii truncheate şi nereale.
Acest caz a intrat în atenţia DNA, iar consilierii Comisiei de Urbanism au fost invitaţi să dea declaratii despre acest caz. Am fost primul invitat la audieri, cum era şi normal, in calitate de presedinte al comisiei.
La DNA am făcut declaraţii despre cum funcţioneaza comisia, cum ni s-a prezentat respectivul PUZ, care este modalitatea de lucru, precum şi alte aspecte care privesc activitatea noastră în comisie. Am declarat că în cadrul comisiei am fost dezinformaţi şi că nu ne-au fost aduse la cunoştinţă toate informaţiile.
Am adus, apoi, în dezbaterea comisiei, de mai multe ori, acest caz cât şi altele asemănătoare. Am informat Comisia despre vizita mea la DNA, despre poziţia mea faţă de această speţă. Am propus ca toate dosarele care privesc intrarea în legalitate a unor construcţii sa fie prezentate comisiei cu 1-2 saptamani înainte pentru a ne deplasa în teren, tocmai spre a evita astfel de situaţii neplăcute. Deseori, Comisia dădea aprobări în baza unor informaţii incomplete şi chiar incorecte, intrucat nu aveam suficient timp pentru documentare. O mare parte a comisiei a fost de acord cu aceste puncte de vedere, cu modalitatea de lucru propusă.
Ulterior, am primit reproşuri si „sugestii” cu privire la intervenţiile mele publice pe acest subiect sau pentru pozitiile exprimate faţă de acest aspect. Bineinteles ca am avut o reacţie de opoziţie faţă de aceste sugestii şi - surpriză! – astăzi 1 septembrie descopăr un proiect de HCL prin care sunt înlocuit din Comisie. Un proiect fără documentaţia necesară pentru a intra în plen, fără notă de fundamentare (art. 44 Legea 215/2001).
Primarul confundă Consiliul Local cu PSD. Gheorghe Nichita nu poate decide cine sunt nominalizaţii PNL pentru comisii. Art.16 (2) al Regulamentului Consiliului Local prevede expres “Nominalizarile membrilor fiecăreiei comisii se face de către fiecare grup de consilieri.....”
De fapt am devenit incomod în această comisie, am pus în pericol interesele obscure ale unora din Primaria Iasi şi nu am acceptat să susţin anumite puncte de vedere care nu corespundeau cu ale mele şi cu legea.
Le mulţumesc colegilor din Comisia de Urbanism pentru modul cum am colaborat.
UPDATE:
Motiviul oficial este ca s-au reconfigurat comisiile in functie de ponderea fiecarui patid in CL, dar matematica domniilor lor lasa de dorit destul de mult daca ne luam dupa motivul oficial, pentru ca in Comisia de Urbanism eram 2 consilieri PNL din 9 iar acum intr-o alta comisie fara importanta suntem 2 consilieri PNL din 7. Asa-i la ei.......